Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Lex Maria-anmälan om barns död dröjde två år

Publicerad: 22 mars 2016, 12:30

Foto: Johan Jeppsson/Bildbyrån

Ansträngt läge på barnintensiven anges ligga bakom en treårig flickas död på Astrid Lindgrens barnsjukhus i februari 2014.


Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens BarnsjukhusKarolinska universitetssjukhusetLex Maria

Först efter två år har sjukhuset lex Maria-anmält händelsen.

Händelsen inträffade under influensasäsongen, februari 2014, när pressen på sjukhusets personal och resurser var hård.

”Ett påtagligt tryck fanns på barnsjukhuset inklusive barnintensiven. (...) Sjukhusets resurser var ansträngda”, skriver Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska, i den anmälan, som sent omsider, lämnats till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nu i mars 2016.

I denna beskrivs vårdförloppet där flickan fick allt svårare att andas på grund av en virusinfektion i luftvägarna.

Hon hade även en kromosomförändring, Dravets syndrom, som bland annat kan ge utvecklingsstörning, infektionskänslighet och feberkramper.

Andningssvårigheterna tilltog och narkosjouren bedömde under natten att flickan var i behov av ”annan vårdnivå”. Men någon förflyttning gjordes inte förrän dagen därpå. Då får hon andningshjälp och respiratorvård på barnintensiven och även Ecmo-behandling, med en modifierad hjärtlungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen via ett membran.

Med skiktröntgen konstaterades att flickans hjärna påvisade utbredda infarkter, varför den livsuppehållande behandlingen avbröts.

I vilken grad personal- och resursbrist påverkat förloppet kan varken chefläkare Nina Nelson-Follin eller barnintensivens chef Inger Mossberg svara på.

Ingen av dem säger sig ha tillräcklig kunskap om händelsen, trots att det är de som skrivit under Lex Maria-anmälan.

Varför dröjde det så länge innan Ivo-anmälan gjordes?

– Det är mycket ovanligt och inte rimligt med så lång handläggning. Men ny information i händelseanalysen ledde till flera följdfrågor som var väsentliga att utreda närmare, svarar chefläkare Nina Nelson-Follin i ett mejl till Dagens Medicin.

En anmälan enligt lex Maria ska enligt föreskrifterna göras inom två månader efter att ett misstag begåtts. Att lämna in den först efter två år är alltså i strid med regelverket.

– Det är förstås inte alls bra, säger Lena Renman, enhetschef för Ivo i Stockholm. Hon har inte läst in sig på ärendet, eftersom det så nyligen kommit in.

Är det vanligt med så sena anmälningar?

– Nej, men det händer då och då. Om just Karolinska är mer senfärdiga har jag ingen uppfattning om. Självklart ska vi granska det här ärendet, trots att det rör en äldre händelse. När det gäller enskildas klagomål utreder vi inte om anmälan rör något som hände för mer än två år sedan, men vid lex Maria görs en annan bedömning, säger Lena Renman.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev