Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Luftutsläpp kan förvärra SLE hos barn

Publicerad: 9 juni 2016, 09:53

För första gången har forskare visat på ett samband mellan luftföroreningar och en förhöjd sjukdomsaktivitet av SLE hos enskilda patienter, enligt ny forskning från Brasilien.


Ämnen i artikeln:

GiktReumatismEULAR

– Bara att leva i Sao Paulo med alla bilavgaser är en riskfaktor för att sjukdomen ska förvärras, säger Maria Fernanda Goulart från avdelningen för pediatrisk reumatologi vid Sao Paulos universitet i Brasilien, under en presskonferens.

Tidigare populationsstudier har pekat på att luftföroreningar kopplas till olika barnreumatologiska sjukdomar. Men nu presenterar brasilianska forskare resultat som visar hur enskilda patienter med systemisk lupus erythematotosus, SLE, reagerar på dagliga exponeringar av luftföroreningar. SLE är en autoimmun inflammationssjukdom som kan visa sig i form av hudutslag, trötthet och ledsmärta.

– Våra resultat visar att luftföroreningar inte enbart ökar incidensen av kroniska lungsjukdomar eller hjärt-kärlsjukdomar, utan också räknas som en bidragande faktor till barnreumatologiska sjukdomar, såsom lupus, säger hon.

I studien ingick patienter som drabbats av SLE redan som barn. Forskarna upptäckte att luftburna partiklar som var 2,5 mikrometer i diameter var allra skadligast och en förhöjd exponering gav en signifikant ökad sjukdomsaktivitet som var måttlig eller svår. Det visade sig bland annat i form av njurskador, såsom proteinuri där proteiner läcker ut i urinen.

Efter en ökad exponering av luftburna partiklar innehöll SLE-patienternas utandningsluft mer kväveoxid, vilket är en markör för inflammation.

– Eftersom luftföroreningar ökar i många större städer kan pediatriker inom reumatologi förvänta sig att se en effekt på sjukdomsaktiviteten, säger Maria Fernanda Goulart.

Hon påpekar att de planerar att göra uppföljande studier inom området.

Luftföroreningar är ett stort hälsoproblem i Brasilien, och årligen dör ungefär 49 000 personer av sjukdomar som delvis utvecklats till följd av höga luftutsläpp. I Europa beräknas luftföroreringar ligga bakom en halv miljon dödsfödslar varje år.

Läs mer i abstract:

M.F.G Goular med flera. Personal exposure to air pollution influenced disease activity and exhaled breath biomarkers: a prospective study in childhood-onset systemic lupus erythematosus population.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

GiktReumatismEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News