Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Lund satsar på isoleringsrum efter dödsfall bland nyfödda

Publicerad: 10 maj 2010, 08:29

Lokalbrist på neonatalavdelningen i Lund har bidragit till att för tidigt födda barn smittats av bakterien serratia. I förra veckan avled ett barn på grund av detta. Nu få avdelningen mer plats. Men det räcker inte, enligt ledningen.


Hittills i år har neonatalavdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund haft 27 barn med en födelsevikt under ett kilo. Så många har avdelningen aldrig haft samtidigt förut. Detta i kombination med trånga lokaler och brist på isoleringsplatser bidrar till smittspridningen bland de små och infektionskänsliga barnen, enligt Staffan Polberger, överläkare på avdelningen.

– Vi har försökt att uppmärksamma regionledningen och sjukhusledningen på problematiken. Om inget görs riskerar det att bli ett allvarligare bekymmer, säger han till Sveriges Televisions Sydnytt.

I helgen beslutade sjukhusledningen att avdelningen ska få ytterligare ett isoleringsrum. Men detta kommer inte att räcka, medger ledningen.

– Det är åtminstone ett första steg, säger Lars-Torsten Larsson, divisionschef med ansvar för neonatalvården i Lund, till Sydnytt.

Relaterat material

Kris på neonatalavdelning vid Universitetssjukhuset i Lund

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News