Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

M vill ha tillbaka medicinsk åldersbestämning

Publicerad: 30 oktober 2015, 09:16

Moderaterna vill återupprätta medicinska åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn.


Johan Forssell är M:s migrationspolitiska talesperson. Han säger till SVT Nyheter att partiet ser situationen med ensamkommande flyktingbarn som ohållbar. Moderaterna eftersöker därför ”ordning och reda” och vill säkra att resurser som ska gå till barn också går till barn.

– Nu vill vi att regeringen tar ett initiativ för att samla de olika aktörerna för att kunna återupprätta de medicinska åldersbedömningar som har gjorts tidigare, säger Johan Forssell till SVT Nyheter.

Migrationsverket beslutade förra månaden att sluta beställa medicinska åldersbedömningar i asylärenden. En orsak är att det är svårt att hitta läkare som vill göra dem. Det finns en omfattande kritik från bland annat barnläkare mot medicinska åldersbestämningar och deras trovärdighet.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver bland andra barnläkarna och professorerna Henry Ascher och Anders Hjern att det finns stora felmarginaler och risker för felaktiga bedömningar som kan leda till att barn exempelvis inte får gå i skola. Bland annat har bedömningar av förekomsten av visdomständer använts – något som kan ge en korrekt åldersbedömning i cirka 90 procent av fallen, men bara under förutsättning att barnen kommer från vissa delar av världen. Annars är felmarginalen ännu större.

Läkarna anser även att radiologiska metoder är tveksamma för åldersbedömning och ger en osäkerhet på fyra till åtta år.

Trots det öppnar även justitieminister Morgan Johansson (S) för en översyn av om det gör att utöka användningen av en medicinsk ålderbedömning, enligt SVT Nyheter.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev