Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Magdroppar lindrade kolik

Publicerad: 13 januari 2014, 21:00

Spädbarn som fick dagliga droppar med mjölksyrabakterier fick minskade symtom på kolik, enligt en ny randomiserad studie i tidskriften Jama Pediatrics.


Uppdaterad 15 januari kl 8.30 med kommentar av Mats Reimer.

Magdropparna minskade bland annat tiden som barnen grät varje dag, från i snitt 71 minuter i placebogruppen till i snitt 38 minuter bland dem som fick ”äkta” droppar.

Vidare minskade antalet dagliga uppstötningar från i snitt 4,6 till 2,9 per dag i respektive grupp. Och antalet tarmtömningar ökade från i snitt 3,6 till 4,2 per dag.

Totalt ingick 589 barn i studien, både barn som ammade och som fick modersmjölkersättning. De följdes från födseln tills de var tre månader gamla.

Resultaten stödjer tidigare studier som talat för att probiotika lindrar kolik, anser barnläkaren och bloggaren Mats Reimer, som tidigare granskat evidensen för olika behandlingar mot kolik.

– Det är många barn i studien och klara fynd, trots att det handlade om förebyggande behandling av friska bebisar. Samtidigt kan man fråga sig om det i praktiken är meningsfullt att ge detta till alla. Räcker det inte att bara ge till bebisar med symtom?

Studien har finansierats av det svenska företaget Biogaia.

Läs hela originalstudien:

Flavio Indrio et al. Prophylactic Use of a Probiotic in the Prevention of Colic, Regurgitation, and Functional Constipation: A Randomized Clinical Trial. Jama Pediatrics 2014; 168:- DOI: 10.1001/jamapediatrics.2013.4367

Relaterat material

Probiotika bet inte på diarré

Baciller skyddar mot diarré

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev