Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Magnet rätar upp krokig rygg

Publicerad: 10 maj 2013, 05:30

En ny metod gör att barn med svår skolios slipper upprepade operationer. Trixet? Föräldrarna snurrar en magnet på barnets rygg varje morgon.


Metoden är ännu experimentell, men skulle kunna lösa en hel del av problemen med dagens behandlingar av svår skolios hos små barn.
– Det kan liknas vid en tandreglering. Det är en enkel men genialisk idé, säger Acke Ohlin, ortoped vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Traditionella steloperationer stabiliserar rygg­raden och förhindrar att kröken blir värre, men lungorna och bröstkorgen får inte tillräcklig plats att växa, vilket kan ge andningssvikt.

Därför görs försök med att operera in så kallade­ växande stag som får sitta tills barnet vuxit klart och kan stelopereras. Men någon gång i halvåret måste ryggen öppnas upp för att staget ska förlängas, vilket gör att kotorna kan växa samtidigt som ryggen rätas ut.

Det kan bli bortåt 20 ingrepp från treårsåldern upp till tonåren – vilket innebär en stor påfrestning för barnet och påverkar hela familjens vardag.
– Varje operation innebär dessutom en risk för infektioner, och de upprepade narkoserna befaras påverka barnens hjärnor. Dessutom ockuperas en operationssal under en halvdag varje gång, säger Acke Ohlin.

Med den nya magnetmetoden räcker oftast en enda operation, för att sätta in staget. Förlängningen sköts nämligen av en liten inbyggd motor, som är försedd med en magnet. Föräldrarna får med sig en annan kraftfull magnet hem, som de varje morgon lägger på barnets rygg och roterar ett par varv. Då överförs energi till magneten i motorn, som förlänger staget med 0,1 millimeter. På så vis växer implantatet med ­barnet.
– Det hela är mycket intrikat, och idén är naturligtvis fransk. Fransk ingenjörskonst är världs­ledande, säger Acke Ohlin.

Han uppskattar att ett 20-tal barn hittills har behandlats med metoden i Sverige, de flesta i Malmö och Linköping. Medan Malmö använder ett implantat från Frankrike, har Linköping valt en variant från USA. Största skillnaden är att med den senare kommer barnet till mottagningen där läkarna gör förlängningen med magneten en gång i månaden.

Enligt Hans Tropp, ortoped vid Universitetssjuk­huset i Linköping, vet man ännu inte hur ofta förlängningen ska göras för att få maximal effekt.
– Vi provar oss fram. Men man gissar att metoden som används i Malmö är bättre eftersom den ger en mer kontinuerlig förlängning, säger Hans Tropp.

Båda sjukhusen har goda erfarenheter av metoden.
– Det är uppenbart att detta fungerar väl, och såväl föräldrarna som barnen är nöjda. För dem är förlängningen på mottagningen en bagatell jämfört med att behöva göra upprepade operationer, säger Hans Tropp.

Borde då fler barn få magneten i stället för att behöva opereras gång på gång? Det är långt­ifrån klart, enligt Acke Ohlin. Än finns bara enstaka, mycket små studier på metoden publicerade.
– Detta är ännu på experimentstadiet, även om det är ett lovande experiment, säger Acke Ohlin.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev