Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Många barn misshandlas i hemmet av sina föräldrar

Publicerad: 1 April 2010, 13:10

Ett av sju svenska barn har utsatts för fysiskt våld av en förälder eller annan vårdnadshavare. Det visar den hittills största studien på området.


Det är forskare vid Linköpings universitet som har låtit 8 494 skolelever i åldrarna 13 till 18 år besvara en enkät med frågor om erfarenheter av att ha blivit utsatt för fysiskt våld och våld mellan föräldrar. Enligt forskarna själva är det den hittills största undersökningen om förekomst av fysiskt våld mot barn i Sverige.

Resultaten visar att 15,2 procent av barnen uppgivit att de varit utsatta för våld av en förälder eller annan vårdnadshavare. Barn som rapporterade om våld mellan föräldrarna hade varit utsatta för våld själva i betydligt högre utsträckning än andra barn.

Studien visar även att barn från fattiga familjer var mest utsatta för våld. När barnen fick svara på frågor om familjeförhållanden som är kända riskfaktorer får våld, sågs en tydlig koppling mellan förekomsten av sådana riskfaktorer och misshandel. Exempelvis var barn vars föräldrar varit arbetslösa eller sjukskrivna oftare utsatta, liksom de vars föräldrar led av en kronisk sjukdom.

Det framkom även att bara 7 procent av barnen som misshandlats hade berättat det för myndigheterna.

Studien är publicerad online av tidskriften Acta Paediatrica.

Läs abstract:

Acta Paediatrica, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev