Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Många läkare får sluta på Sahlgrenska

Publicerad: 29 november 2011, 07:56

Var tredje läkare försvinner från barnakuten när Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg måste spara. Nu varnar den fackliga representanten för följderna.


Ämnen i artikeln:

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhusVästra Götalandsregionen

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset, som har krav på sig att sänka kostnaderna med 250 miljoner kronor nästa år. För att klara det har styrelsen beslutat om anställningsstopp. Inga vikariat förlängs och dyra lösningar som hyrläkare ska undvikas, rapporterar Göteborgs-Posten.

På barnakuten slår sparåtgärderna särskilt hårt. Där försvinner nio läkare, vilket motsvarar en tredjedel av hela styrkan.

– Det får stora effekter på i första hand barnkirurgin och barnortopedin. Där får delar av mottagningarna stängas eftersom läkare som jobbar där måste flyttas över till barnakuten, säger verksamhetschefen Henrik Almgren till Göteborgs-Posten.

Henrik Almgren uppger att många planerade operationer kommer att få ställas in men tror inte att anställningsstoppet ska påverka väntetiden på akuten. Linus Jönsson, specialist i barn- och ungdomskirurgi och facklig representant, är inte lika optimistisk.

– Risken är stor att det inte går att driva verksamheten med den bemanning som är kvar. Vi kanske måste ta in nya vikarier som ska läras upp. Genom att göra så här förstör man väldigt mycket och vinner väldigt lite, säger han till Göteborgs-Posten.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev