onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Mässlingvaccin redan från tolv månader

Publicerad: 10 januari 2018, 13:58

Foto: Thinkstock

Barn i Västra Götaland kan nu vaccineras mot mässlingen redan vid 12 månaders ålder. ”Det är ett erbjudande för dem som är oroliga och som tidigt vill ge ett skydd för sitt barn”, säger Ann Sofie Cavefors, barnhälsovårdsöverläkare i Göteborgs- och Södra Bohuslän till TT.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenVaccin

Som ett resultat av mässlingutbrottet har Smittskydd och Central barnhälsovård i Västra Götaland beslutat att erbjuda barn vaccin mot mässling-påssjuka-röda hund (MPR-vaccin) redan från 12 månaders ålder. Det är sex månader tidigare än vad som är vanligt i det nationella vaccinationsprogrammet.

– Det är ett beslut i samråd med Smittskydd i Västra Götaland utifrån det utbrottet vi har, säger Ann Sofie Cavefors.

Möjligheten har funnits i Göteborg och Södra Bohuslän sedan en vecka, men erbjudande utvidgas nu till hela Västra Götalandsregionen. Barn som är mellan 12 och 18 månader, och som ännu inte fått vaccin, erbjuds också möjlighet till vaccination.

– Det handlar inte om någon panik. Utbrottet är begränsat. Vi tänkte att om man vill det här skyddet så har vi möjlighet att erbjuda det, säger Ann Sofie Cavefors.

Rådet för föräldrar med barn som är mindre än tolv månader står fast. Undvik att ta med små barn till stora offentliga lokaler och stora köpcentra. Utsätt inte barn för miljöer där många vistas och där sjukdom kan spridas i onödan.

Vaccinationstäckningen är hög bland barn i Västra Götaland, för barn födda 2014 är 96,6 procent av tvååringarna vaccinerade mot mässling, påssjuka och röda hund. I riket ligger genomsnittet på 96,7 procent.

Under det pågående utbrottet av mässling, som startade den 10 december, har 22 fall hittills upptäckts med anknytning till Göteborgsområdet.

– Det handlar inte om någon panik. Vi tänkte att om man vill det här skyddet så har vi möjlighet erbjuda det.

Mässlingvaccin och barn

Nyfödda barn kan ha visst skydd mot mässling från sin mamma. Beroende på när de eventuellt utsätts för smitta kan barn få immunglobulin inom sex dagar efter smittillfället som skydd.

Vaccinet mot mässling kan ges till barn från nio månaders ålder.

De allra flesta barn får två doser MPR-vaccin. Dos ett ges vid 12–18 månaders ålder, dos två vid 6 till 8 års ålder.

MPR är ett kombinationsvaccin mot mässling (morbilli), påssjuka (parotit) och röda hund (rubella).

Källa: Socialstyrelsen, Vårdguiden

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev