Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Mätmodell kan förutsäga längd i vuxen ålder

Publicerad: 20 oktober 2005, 09:48

Med en mätmodell som tar hänsyn till ett barns tillväxtfaser och kön är det möjligt att med någorlunda stor säkerhet förutsäga barnets längd när det når vuxen ålder, enligt kanadensiska och belgiska forskare.


Barn passerar olika tillväxtfaser vid varierade tidpunkter innan de når sin fulla längd som vuxna. Svårigheten med att förutsäga en individs längd som fullvuxen är att en del barn inleder sina tillväxtfaser tidigt, medan andra växer till senare.

Forskarna vid University of Saskatchewan i Kanada och Katholieke Universiteit Leuven i Belgien, har utvecklat och testat en mätmodell för att förutsäga ett barns längd i vuxen ålder, baserad på barnets tillväxt och kön.

I studien hämtades information om 224 pojkar och 120 flickor i åldrarna 8 till 16 år. Flickor beräknades nå sin fulla längd vid tolv års ålder och pojkar beräknades nå den vid 14 års ålder.

Vid undersökningen av barnen gjorde forskarna en uppskattning av hur mycket ytterligare barnen skulle växa med anledning av deras ålder, kön, vikt, fysiska mognad, längd i sittande ställning och längd i stående ställning.

Genom att lägga den uppskattade tillväxtpotentialen till den aktuella längden vid mättillfället kunde forskarna förutsäga pojkarnas längd med en felmarginal på 5,4 centimeter och en felmarginal hos flickor på 6,8 centimeter.

Mätmodellen är möjlig att testa på det kanadensiska universitetets hemsida.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev