måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Melatonintablett får subvention

Publicerad: 26 mars 2021, 09:50

Foto: AGB Pharma

Sömnläkemedlet Melatonin AGB kan förskrivas inom förmånen till barn med adhd och sömnproblem, enligt ett färskt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Ämnen i artikeln:

MelatoninI korthetTLVBarnsjukdomarLäkemedelSömnstörningar

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Priset på en burk om hundra tabletter fastslås samtidigt till 573 kronor. Det är betydligt högre än det pris som den senaste tiden gällt för samma produkt när den sålts som en så kallad lagerberedning. Men priset är även lägre än vad företaget ursprungligen ansökte om subvention för. 

I TLV:s beslut framgår att läkemedelskostnaden för Melatonin AGB är i nivå med två lagerberedningar av melatonin som oral lösning. Därför anser TLV att priset är rimligt. Myndigheten jämför inte med det betydligt lägre priset för Melatonin AGB som lagerberedning då denna inom kort kommer att försvinna från marknaden.

TLV framhåller att subventionen bara gäller för barn 6 till och med 17 år med adhd, vilket är det som ansökan från företaget AGB Pharma gäller. Ytterligare en begränsning i subventionen är att sömnhygienåtgärder ska ha varit otillräckliga.

När Melatonin AGB förskrivits som lagerberedning har produkten haft indikation och subvention även för vuxna med sömnstörning, vilket nu inte kommer bli fallet när produkten marknadsförs som godkänt läkemedel. 

Dagens Medicin har tidigare skrivit flera artiklar om Melatonin AGB. Som lagerberedning seglade produkten upp som ett av de mest säljande läkemedlen i Sverige. Förra året sålde den för mer än 400 miljoner kronor på apoteken, enligt analysföretaget Bonnier Pharma Insights.

Relaterad innehåll

Melatonintabletter till barn lanseras som läkemedel 

Ny tablett ska konkurrera med Melatonin AGB

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev