Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Mer eksemläkemedel till barn

Publicerad: 25 oktober 2016, 09:12

Fler barn hämtar ut sina receptbelagda eksemläkemedel sedan dessa blev gratis, noterar Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

AstmaEksemLäkemedel

Vid årsskiftet blev det kostnadsfritt för barn under 18 år att hämta ut läkemedel de har fått förskrivna på recept. Sedan dess har uttaget av medicin mot eksem ökat markant, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

När det gäller mjukgörande medel mot eksem var det 50 procent fler barn som hämtade ut sådant läkemedel under första halvåret i år, jämfört med första halvåret i fjol.

Sådana medel används för att minska torrhet och förebygga eksem. Dessa säljs även receptfritt, men där har inte motsvarande minskning skett. Det tyder enligt Socialstyrelsen på att fler barn får tillgång till behandlingen.

Uthämtningen av kortisonsalvor, som används när eksem brutit ut, har också ökat.

– Det verkar som att man lättare har kunnat hämta ut behandlingen och att det har hjälpt med kostnadsfriheten, säger Carl-Erik Flodmark, docent i pediatrik, till TT.

– Eftersom du ska behandla ditt barn och smörja det i princip varje dag, så går det åt relativt mycket över året. Jag kan tänka mig att det är en belastning ekonomiskt.

Närmare fyra procent av alla barn under 18 år hämtade ut receptbelagda eksemläkemedel under årets första sex månader.

– Det verkar vara en helt korrekt användning. Som grund ska man använda de mjukgörande och fuktighetsbevarande krämerna och om det inte räcker använda kortisonkräm, säger Carl-Erik Flodmark.

Förutom eksem har en ökning även konstaterats för medel mot astma. Här ligger uttagsökningen på 18 procent.

Totalt har andelen barn som hämtar ut förskriven medicin ökat med fem procent sedan årsskiftet. ”En marginell ökning över tid”, enligt Socialstyrelsen.

Det går inte att utifrån de tillgängliga siffrorna avgöra om förskrivningen av läkemedel har ökat, konstaterar myndigheten.

TT

Ämnen i artikeln:

AstmaEksemLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev