Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Mindre blod med gammal metod

Publicerad: 19 december 2013, 10:21

När läkare opererar bort halsmandlar och tar hjälp av värme är risken för blödningar flera gånger förhöjd, enligt omfattande registerdata.


Vid borttagning av halsmandlarna, tonsillerna, finns risk för blödningar som i värsta fall är livshotande.

De senaste 15 till 20 åren har varma operationsmetoder blivit vanligare när mandlarna ska tas bort. Exempelvis kan en så kallad diatermisax användas för att klippa bort mandlarna och samtidigt stoppa blödningen med värme från saxen.

De varma metoderna har ofta ansetts orsaka mindre blödning än de kalla där mandlarna skärs eller klipps bort utan någon uppvärmning, vilket var vanligare förr. Men nu pekar omfattande data på att det är tvärtom.

– I dag används de kalla metoderna inte särskilt mycket, säger Joacim Stalfors, docent och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhusets öron-, näs- och halsklinik.

I kvalitetsregistret för tonsilloperationer har uppgifter för mer än 21 000 operationer samlats och bearbetats.

– Om man slår ihop de varma metoderna var det ungefär fyra gånger högre risk att drabbas av blödningar när dessa utfördes än när de kalla metoderna användes, säger Joacim Stalfors som är ansvarig för registret.

– Störst risk sågs när ultracision, då vävnad klyvs med hjälp av värme som genereras av ultraljud, användes. Näst högst risk var det då diatermisax användes.

Patienterna har följts upp i 30 dagar efter operation och totalt förekom blödning hos 9,4 procent av dem. Uppgifterna bygger på operationer gjorda mellan 2009 och 2012.

När blödande blodkärl bränns blir såret torrt efter operationen så inledningsvis kan man tro att de varma metoderna ger mindre blödning.

– Men det vi ser är att tekniker som använder värme ger fler blödningar senare, säger Joacim Stalfors.

Tidigare mindre studier har pekat i riktningen mot att det är större blödningsrisk med varma metoder, men någon större studie som pekar på det har tidigare inte gjorts och trenden i dag är att de flesta sjukhus använder de varma metoderna, vilket Joacim Stalforn nu anser att det bör bli ändring på.

Data från registret ska publiceras i en studie och en del av de nya uppgifterna finns publicerade i Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- och halssjukvårds årsrapport som kom nyligen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev