Barnsjukvård
Mindre följdsjukdomar vid barncancer
Publicerad: 4 juni 2017, 07:09
Todd Gibson, forskare vid St. Jude Children's Research Hospital i Memphis, USA. Foto: Carl-Magnus Hake
Inte bara överlevnaden förbättras vid barncancer. De som överlevt drabbas även av färre och färre svåra följdsjukdomar på sikt, enligt en ny studie från USA. Modernare och mindre aggressiv behandling tror forskare är en förklaring.
Bland de barn som diagnostiserats med cancer under 1970-talet hade 12,7 procent drabbats av en allvarlig sjukdom efter 15 år. Motsvarande siffror för barn som diagnostiserats med cancer under 1980- och 1990-talen var 10,1 och 8,8 procent.
Med ”allvarlig sjukdom” syftade forskarna på svåra, handikappande, livshotande eller dödliga kroniska hälsoproblem.
Den största nedgången i sådana problem fanns främst bland endokrina sjukdomar och nya cancersjukdomar. Och nedgången var främst tydlig för patienter som diagnostiserats med njurcancersjukdomen Wilms tumör och Hodgkins lymfom.
För de som drabbats av den vanligaste barncancersjukdomen akut lymfatisk leukemi hade problemen minskat från 9 procent bland de som fått diagnos på 1970-talet till 7 procent bland de som fått diagnos på 1990-talet.
Någon förbättring över tid verkade dock inte ha skett för de som ursprungligen drabbats av vissa andra cancersjukdomar, som neuroblastom och akut myeloisk leukemi.
Inte heller sågs någon generell minskning av följdsjukdomar i hjärta och kärl och lungorna.
Delvis samma forskarlag presenterade en motsvarande studie på Asco-kongressen 2015 gällande hur många barn som överlevt sin cancersjukdom och som fortfarande var i livet 15 år efter sin cancerdiagnos. Här hade dödligheten minskat från 12,4 procent bland dem som diagnostiserats på 1970-talet till 6,0 procent på 1990-talet.
Läs abstract till studien: