Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Mindre pengar till sjukvården med nya budgeten

Publicerad: 4 december 2014, 14:12

Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister, var på Medicinska Riksstämman på torsdagen.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Det blir mindre pengar till sjukvården med alliansens budget som riksdagen nu beslutat om. Men sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) laddar för revansch i nyvalet den 22 mars.


När alliansens budget röstades igenom i riksdagen innebar det nya besked för sjukvården inför nästa år. Den rödgröna regeringen hade lagt 2,5 miljarder mer till utgiftsområdet hälsovård, sjukvård och social omsorg i sin budget.

– Det är tråkigt att vi nu har fått en budget med en lägre ambitionsnivå för sjukvården, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till Dagens Medicin.

Fram till det extra val som regeringen har sagt att de ska utlysa till den 22 mars så gäller nu budgetramarna i alliansens budget. Innehållet i ramarna ska behandlas i riksdagens utskott. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström säger att han räknar med att alliansens förslag för hur pengarna ska användas går igenom med stöd från Sverigedemokraterna.  Det skulle innebära att den professionsmiljard som den rödgröna regeringen ville ha inte blir av. Den tillfälliga satsningen på 400 miljoner kronor per år till förlossningsvården blir inte heller av och inte heller den satsning på fria läkemedel för barn som regeringen hade med i budgeten.

Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson för Centerpartiet och ledamot i riksdagens socialutskott, ser inte de uteblivna satsningarna som någon större förlust.

– Professionsmiljarden hade bara gått rakt in i landstingens svarta hål. Vi tycker att det är viktigt att knyta satsningar till prestationer för att nå resultat, säger Anders W Jonsson.

Han avfärdar satsningen på förlossningsvården med att det inte hjälper med tillfälliga pengar utan att det måste göras långsiktiga satsningar på att öka antalet barnmorskor. Fria läkemedel för barn är inte heller en satsning han tror på.

– Det är en dålig prioritering. I de länder som har infört fria läkemedel för barn har det lett till att läkare har förskrivit hela familjens läkemedel på barnets personnummer, säger Anders W Jonsson.

Vilken regering Sverige får efter det extra valet den 22 mars återstår att se. Men den nuvarande sjukvårdsministern kan tänka sig att fortsätta i sin roll om Stefan Löfven blir statsminister.

– Jag har trivts med det här uppdraget och om jag får möjlighet att fortsätta i den här rollen så kan jag mycket väl tänka mig det, säger Gabriel Wikström.

Relaterat material

Jämlik vård viktigast för vårdministern

Inga extra vårdpengar från alliansen

Kömiljarden ska avskaffas

Bara halva vallöftet till vården infrias

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev