Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Minister kallar till möte om förlossningsvård

Publicerad: 16 september 2019, 15:08

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Socialminister Lena Hallengren (S) vill få en samlad bedömning av läget i förlossningsvården och kallar därför en rad aktörer till samtal. Det rapporterar Dagens Nyheter.


Lena Hallengren pekar på att beskrivningarna går isär när det gäller hur förlossningsvården har fungerat i sommar.

– De olika professionerna och aktörernas bild skiljer sig. Ett mål är att få en gemensam bild. Vad beror de olika bilderna på, att sättet man hanterat sommaren på beskrivs med stor spännvidd, som allt från bra till krisartat? säger Lena Hallengren till Dagens Nyheter.

Representanter för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Läkarförbundet, Barnmorskeförbundet, Vårdförbundet, Kommunal, Socialstyrelsen och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har bjudits in till samtalen.

Syftet är bland annat att följa upp hur regeringens satsning på bättre kvalitet i förlossningsvården — 4,3 miljarder kronor sedan 2015 — används ute i de olika regionerna i landet.

När SKL i våras lade fram en utvärdering av hur pengarna använts, framgick att satsningen lett till förbättringar, bland annat i en minskning av uppkomna förlossningsskador, skriver Dagens Nyheter. Regionerna uppgav samtidigt problem med att rekrytera personal, framför allt barnmorskor.

DN skriver vidare att Region Stockholm fått mer än en halv miljard i statsbidrag sedan 2017 till förstärkningar i förlossningsvården men att antalet barnmorskor under samma period bara blivit sju fler.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev