Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Näsvaccin effektivt mot influensa

Publicerad: 22 augusti 2016, 13:19

I Sverige ges nässprayvaccin till barn mellan 24 månader och 18 år sedan 2012.

Foto: Pressbild AstraZeneca

Vaccin som tas som nässpray mot influensa är lika effektivt för barn som den som ges i armen, enligt en ny randomiserad studie som publicerats i tidskriften Annals of Internal Medicine.


Ämnen i artikeln:

Influensa

För att testa om influensavaccin i form av nässpray fungerar väl så bra som i sprutform gav forskarna vaccinet till barn i 52 små samhällen i Kanada. 1 186 av barnen fick antingen nässprayvaccinet eller det injicerade vaccinet, medan 3 425 ovaccinerade personer i samhällena följdes parallellt.

Resultaten från den tre år långa studien visar att det generella skyddet för dem som fått nässprayen var 77 procent medan skyddet för dem som fått sprutan var 72 procent. Med andra ord ger de två olika sätten att ge samma vaccin nästan lika gott skydd, både på individnivå och för samhället.

Resultaten går stick i stäv med tidigare forskningsresultat för nässprayvaccin i USA. Tidigare uppföljningsstudier har visat på så pass dålig effekt att AICP, en rådgivande kommitté med medicin- och folkhälsoexperter i USA, rekommenderat att nässprayvaccinet inte ska användas under influensasäsongen 2016–2017.

– Effekterna har varit så dåliga att man inte längre tycker att det är rimligt att fortsätta ge vaccinet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I Sverige ges nässprayvaccin till barn mellan 24 månader och 18 år sedan 2012. Här i Sverige och i övriga Europa har forskarna inte kunnat belägga att nässprayen skulle ge ett sämre skydd än det som injiceras.

– Länderna i EU har valt att fortsätta använda vaccinet eftersom det visar ungefär samma nivå på effekt som det injicerade vaccinet, säger Anders Tegnell.

Däremot ges den inte till vuxna.

– Effektiviteten hos vuxna är inte särskilt bra. Vuxna är delvis immuna mot influensan.

Förutom influensavaccinet finns det bara ett vaccin som kan ges med önskad effekt på annat sätt än genom sprutor. Koleravaccin är drickbart och fungerar lika bra på vuxna som på barn.

I övrigt kämpar vetenskapen med att ta fram fler säkra vaccin med försvagade men levande virus som kan ge den spruträdde andrum och ges via droppar, vätska eller nässpray. Men uppgiften är inte helt enkel, av flera skäl.

– Vaccin som ges via nässpray bör vara en sjukdom som smittar via de vägarna så att man har ett immunförsvar som kan reagera, säger Anders Tegnell.

Ett annat problem är enligt honom att hitta vaccin som kan ta sig förbi magsäcken och fortfarande ge immunitet.

– Vi har en mag-tarmkanal, framför allt en magsäck, som är gjord för att stoppa infektiösa ämnen.

Och att ge poliovaccin genom droppar, vilket gjorts i vissa andra länder, är inte aktuellt. Viruset som används i vaccinet är försvagat, men levande, vilket i sällsynta fall lett till att viruset gått tillbaka till sin ursprungliga form och orsakat förlamning.

– Man håller på att gå ifrån det vaccinet i hela världen nu, säger Anders Tegnell.

Läs mer i abstract:

Mark Loeb med flera. Live attenuated versus inactivated influenza vaccine in hutterite children: a cluster randomized blinded trial. Annals of Internal Medicine, publicerad online den 16 augusti 2016. Doi: 10.7326/M16-0513 

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Influensa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev