Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Navelsträng ska klippas senare

Publicerad: 24 oktober 2008, 09:11

Navelsträng ska klippas senare

Navelsträngen på nyfödda barn bör inte klämmas åt förrän efter två minuter. Nu har en expertgrupp enats om en rekommendation.


Dagens Medicin rapporterade om diskussionerna kring tidig avnavling på svensk perinatalmedicinsk förenings möte hösten 2007. Där fick en expertgrupp i uppdrag att ta fram nya nationella riktlinjer.

Nu har de tagit fram en rapport som har godkänts av Barnmorskeförbundet, Svensk förening för obstetrik och gynekologi och neonatalsektionen av Svenska barnläkarföreningen.

De nya riktlinjerna säger att det nyfödda barnet ska hållas lägre än moderkakan under de första 30 sekunderna efter förlossningen. Om barnet är friskt bör navelsträngen inte klämmas åt förrän efter två till tre minuter, skriver tre företrädare från expertgruppen på Läkartidningens hemsida.

En för tidig avnavling kan innebära att barnet går miste om stora mängder blod som finns i moderkakan. Det kan leda till järnbrist och dåliga blodvärden. Enligt expertgruppen kommer de nya rekommendationerna att leda till bättre hälsa bland svenska småbarn.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev