Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Nedslående resultat för behandling av typ 2-diabetes hos barn

Publicerad: 30 april 2012, 12:24

Bara ungefär hälften av barn och ungdomar med typ 2-diabetes kan uppnå målvärden för blodsocker med hjälp av diabetesläkemedlet metformin, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


På grund av en ökad förekomst av fetma bland barn har det även skett en ökning av typ 2-diabetes i denna åldersgrupp, inte minst i USA. Men hittills har det funnits lite evidens för vad som är bästa behandlingen, enligt amerikanska forskare.

I en randomiserad studie jämförde de därför tre olika behandlingsvarianter: enbart metformin, metformin plus det numera indragna läkemedlet rosiglitazon och metformin plus särskild livsstilsintervention.

Livsstilsinterventionen bestod av individuell rådgivning om viktminskning riktad till enskilda deltagare och deras familjer.

Bland deltagare som bara fått metformin var det 51,7 procent som misslyckats att uppnå kontroll på blodsockret, definierat som att de under sex månaders sammanhållen tid hade ett långtsiktigt blodsocker, HbA1c, över 8 procent*.

Motsvarande andel för övriga två grupper var 38,6 respektive 46,6 procent.

Skillnaderna mellan grupperna vara bara statistiskt signifikant för metformin plus rosiglitazon jämfört med enbart metformin.

Forskarna påpekar att det är oklart huruvida metformin i kombination med ett annat så kallat glitazonläkemedel hade gett ett motsvarande resultat som metformin plus rosiglitazon.

Med tanke på att det var så många i studien som inte uppnådde blodsockerkontroll konstaterar forskarna att en majoritet av unga med typ 2-diabetes kommer att behöva kombinationsbehandling eller insulinbehandling inom några år efter att de fått sin diagnos.

Total ingick 699 personer i studien, i åldern 10 till 17 år. Deltagarna följdes i runt fyra år i median.

* Motsvarar runt 7,0 procent enligt svensk sätt att mäta HbA1c.

Läs abstract till studien:

Today Study Group. A Clinical Trial to Maintain Glycemic Control in Youth with Type 2 Diabetes. New England Journal of Medicine, publicerad online den 29 april 2012.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev