Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Nekades ambulans till skadat spädbarn

Publicerad: 15 december 2016, 06:50

En kvinna råkade tappa sin fem veckor gamla dotter i en trappa och ramlade också själv på barnet. Men någon ambulans till sjukhuset blev det inte.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

En kvinna i Katrineholmstrakten råkade tappa sin fem veckor gamla dotter i en trappa och ramlade också själv på barnet. Dottern skadades mycket illa och fick åtta revbensfrakturer och en skallfraktur med blödning vid skallbenet.

Men när mamman och pappan ringde SOS Alarm nekades de ambulans och tvingades ta egen bil till sjukhuset, skriver SVT Nyheter Sörmland. Nu riktar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, hård kritik mot larmbolaget.

"En ambulans borde omedelbart ha skickats till patienten. SOS-operatören har inte varit tillräckligt lyhörd och således inte rätt uppfattat föräldrarnas oro över barnets skador", skriver Ivo bland annat i sitt skarpa utlåtande.

SOS Alarm identifierade efter det inträffade kunskapsbrister inom trauma hos den berörda operatören, som nu har genomgått en kompetensutveckling. Uppföljningar görs genom kontroller av operatörens samtal.

IVO bedömer att SOS Alarm har vidtagit de åtgärder som behövs för att det inte ska inträffa igen.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev