Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Neonatalavdelning öppnas igen

Publicerad: 20 juli 2016, 11:14

Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Efter ett bakterieutbrott stängdes neonatalavdelning på Skånes Universitetssjukhus, Sus, i Malmö. Nu hävs intagningsstoppet.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusRegion Skåne

Alla rum har smittstädats, barnen har isoleringsvårdats, och vård- och rengöringsrutiner har setts över, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

– Vi har fortfarande kvar de tre koloniserade barnen men vi har inte haft några ytterligare eller nya fall och alla miljöodlingar från avdelningen har varit negativa, säger Kristbjörg Sveinsdottir, tillförordnad sektionschef på neonatalavdelningen, i pressmeddelandet.

Som Dagens Medicin tidigare berättat, stängde neonatalavdelningen på Sus i början av juli efter att tio barn upptäckts bära bakterien Serratia marcescens. Det är en bakterie som är släkt med E coli och andra tarmbakterier, och som kan leda till vårdrelaterade infektioner såsom blodförgiftning, luftvägsinfektion eller urinvägsinfektion.

Varje vecka testas barnen, och det var vid en sådan rutinkontroll som smittan upptäcktes. Inget av barnen blev sjukt av bakterien.

Relaterat material

Avdelning stängd efter bakterieutbrott

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev