Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Nordisk Cochraneforskare petad efter hpv-strid

Publicerad: 17 september 2018, 13:49

Peter Gøtzsche poängterar att han stannar som chef för den nordiska delen av Cochrane trots petningen ur styrelsen för det internationella Cochrane-samarbetet.

Foto: Kari Kohvakka/Thinkstock

UPPDATERAD Oenighet om bland annat hpv-vaccin, gör att Peter Gøtzsche, ledare för Nordic Cochrane Center, har uteslutits ur styrelsen för det internationella Cochrane-samarbetet.


Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccin

Samtidigt hoppade fyra andra ledamöter av sina styrelseuppdrag i protest mot uteslutningen.

Petningen av Peter Gøtzsche, professor och ledare för det nordiska Cochrane-centret vid danska Rigshospitalet, kommer efter flera månaders stridigheter mellan två falanger av högt ansedda forskare inom det internationella Cochrane-samarbetet. Det rapporterar Jyllandsposten.

Den nordiska delen av forskningssamarbetet, har, enligt Jyllandsposten, med Peter Gøtzsche i täten, drabbat samman med kolleger inom internationella Cochrane om vaccin mot humant papillomvirus, hpv, som skyddar flickor mot framför allt livmoderhalscancer. Den nordiska sidan ska ha kritiserat sina internationella kolleger för att utesluta relevanta studier och uppgifter om biverkningar av vaccinet. Kritik som tillbakavisats av ledningen för Cochrane.

Peter Gøtzsche kommenterar uteslutningen:

– Jag har gjorts till syndabock för en felslagen politik i översta ledningen i Cochrane. Trots vår motsatta politik har vi på senare tid upplevt att det har införts akademisk cencur i Cochrane-samarbetet, säger han till Jyllandsposten och hävdar att Cochrane har gjort sig beroende av kommersiella intressen.

Uteslutningen ur styrelsen för internationella Cochrane kommer inte att påverka hans ställning som chef för Nordic Cochrane Center, hävdar Peter Gøtzsche i danska Dagens Medicin i dag. Centret ägs inte av Cochrane utan finansieras av den danska staten, påpekar han.

Det nordiska Cochrane-centret vill ännu inte uttala sig i frågan.

Professor och överläkare Henrik Ullum, ordförande för den danska motsvarigheten till Läkaresällskapet, anser att bråket inom Cochrane riskerar att skada hela forskarnätverkets trovärdighet. Han beskriver det som att det nordiska centret haft ett mer aktivistiskt förhållningssätt till tolkningen av data och efterlyser en översyn av centret.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev