Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Nu slipper barn vårdskulder

Publicerad: 14 januari 2010, 12:48

Nu slipper barn vårdskulder

Foto: Foto: Photos.com

Barn ska slippa få betalningsanmärkningar för vård och tandvård efter den 1 juni i år, då en lagändring sannolikt kommer att träda i kraft.


Regeringen beslutar på torsdagen om lagförslaget, som innebär att enbart vårdnadshavaren ska kunna få en skuld på till exempel barnets patientvård, eller om barnet uteblir från ett avtalat besök.

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat hade omkring 12 000 barn i Sverige skulder till landstingen under förra året. Flera landsting har tolkat den nuvarande lagstiftningen som att det är barnen som blir betalningsansvariga när föräldrarna inte betalar.

Eftersom skulderna har registrerats som betalningsanmärkningar kan de försvåra för barnen att i framtiden få lägenhetskontrakt, telefonabonnemang, lån på banken och vissa typer av arbete.

– För de enskilda som drabbas är det naturligtvis en förfärlig situation att hamna i, alltså att de dragit på sig avgifter som de själva kanske inte ens känt till och som föräldrarna rimligen som vårdnadshavare ska betala, säger socialminister Göran Hägglund (kd) till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Lagändringen kommer att innehålla ett undantag som gäller bland annat preventivmedel. Om en ung flicka besöker en gynekolog kan betalningskrav till en vårdnadshavare bryta mot offentlighets- och sekretesslagen och kravet kommer därför fortsatt att gå till flickan.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg välkomnar lagändringen men är kritisk till att den inte gäller retroaktivt.

– Det är viktigt att landstingen som äger skulderna tar initiativ till att avskriva dem så att barnen som redan är skuldsatta slipper skulderna, säger han till Ekot.

Ida Widberg

Relaterat material

Barn ska slippa vårdskulder

13 landsting skuldsätter barn

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev