Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Ny fosterdiagnostik oroar Svenska downföreningen

Publicerad: 23 oktober 2009, 12:46

Redan inom ett par år kommer ett enkelt blodprov att kunna ersätta fostervattenprov.


Det tror i alla fall specialistläkaren Erik Iwarsson vid avdelningen för klinisk genetik på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

I går, torsdag, deltog han i en hearing om den nya fosterdiagnostiken anordnad av Smer, Statens medicinsk-etiska råd.

I fokus var de blodprov som inom kort kommer att utgöra en helt ny typ av fosterdiagnostik. Blodproven tas redan i den sjunde graviditetsveckan och ska kunna visa om fostret har sjukdomar eller skador.

– Kommer det att kunna ersätta de invasiva proverna? Ja, förmodligen. Det går åt det hållet, säger Erik Iwarsson till TT.

Enligt honom finns det företag som säger att de ska lansera testet inom ett halvår, men det har de sagt tidigare men inte lyckats.

– Men det kommer definitivt inom ett par år, förmodligen inom en närmare framtid.

Risken finns dock att föräldrarna uppfattar testet som ett blodprov ”i mängden” och inte alls är mentalt förberedda på att det rör sig om en avancerad typ av fosterdiagnostik. En annan risk som diskuterades är att kvinnan känner sig ”tvingad” att göra abort om barnet exempelvis skulle visa sig ha Downs syndrom.

– Det görs så mycket för att människor med Downs syndrom inte ska få leva. Signalerna är att Downs syndrom inte är önskvärt och det är skamligt, säger Marita Wengelin, representant för Svenska downföreningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev