tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Ny matallergi förvånade barnläkare

Publicerad: 29 februari 2012, 13:00

Allergitesten ger inte utslag men barnen är oerhört känsliga för viss mat. Barnläkaren Lennart Nordvall flaggar för ett okänt men farligt syndrom.

Ämnen i artikeln:

BarnsjukdomarMatallergi

LF

Lotta Fredholm

redaktionen@dagensmedicin.se


Den lilla pojken kom in akut med kraftiga kräkningar, var slö och slapp i kroppen och sedan följde diarré. Symtomen kom efter att han fått lax, men pricktest mot lax och torsk var negativt. Läkarna fann inte heller några antikroppar riktade mot lax, vilket normalt finns vid vanliga matallergier.

Men när läkarna lite senare provade att ge honom lax, en så kallad födoämnesprovokation, drabbades pojken igen av blekhet, slapphet och kräkningar en halvtimme efter intaget. Han blev så dålig att man fick ge honom akutbehandling.

– Det är en viktig lärdom att denna typ av provokationer ska ske på sjukhus och med nål satt, säger Lennart Nordvall, professor i pediatrik vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han och hans kollegor började samla in liknande fall och hittade en handfull. Kännetecknande var att barnen var under ett år och att de fick mycket starka mag-tarmsymtom flera timmar efter att ha ätit något nytt, som komjölk, soja, fisk, kyckling eller kiwi.

– Det är mångfacetterat och det går att reagera så här kraftigt på varjehanda födoämnen, även frukt, säger Lennart Nordvall.

I Australien har fall där barn drabbats av symtom efter att ha ätit ris rapporterats.

Syndromet betecknas icke-IgE-medierad födo­ämnesallergi och är ovanligt och relativt okänt. I samtal med äldre kolleger var det flera som inte hört talas om det, berättar Lennart Nordvall. ­Samtidigt är det viktigt att barnläkare har syndromet i bakhuvudet, inte minst på barnakutavdelningar.

– Av symtomen att döma kan det vara exempelvis gastro-enterit, sepsis eller invagination, som är ett slags tarmvred. Det är lätt att missa födoämneskopplingen eftersom symtomen kan komma flera timmar efter maten, säger Lennart Nordvall.

Även för föräldrarnas skull är det bra om barn­läkare känner till syndromet.

– Om man som förälder tycker sig veta att symtomen kommer som en reaktion på föda men vanliga allergitest är negativa, är det ju inte så kul om inte heller doktorn förstår sambandet, säger han.

Enligt Lennart Nordvall har inget fall med dödlig utgång rapporterats, men det krävs ytterst lite av den allergiframkallande födan för att utlösa kraftiga symtom. Exempelvis kom ett av de undersökta barnen in akut efter att av misstag fått biff med kyckling­kött på dagis.

Lennart Nordvall tycker att det vore intressant att samla in fler fall, men det är något som kräver samverkan över hela landet. Nu när denna udda form av allergi har uppmärksammats hittar de fler fall och får även tips från kollegor.

– Det blir ett slags trattkantarelleffekt, har man väl sett en upptäcker man fler, säger Lennart Nordvall.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev