Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Ny studie: Covid slår hårdare mot pojkar

Publicerad: 12 april 2021, 08:48

Studien slår fast att den största riskfaktorn hos barn, oavsett kön, är bakomliggande, kroniska sjukdomar.

Foto: Jeppe Gustafsson/Bildbyrån

Det är mycket sällsynt att barn får svåra symtom av covid-19. Men när det sker så är risken högre bland pojkar, enligt en ny amerikansk studie.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Medicinska nyheter

Forskarna konstaterar att 26 procent av flickorna som lagts in på sjukhus för covid-19 bedömdes ha en svår, nästan alltid intensivvårdskrävande, sjukdom, jämfört med 37 procent bland pojkarna. Det framgår av en amerikansk studie i tidskriften Jama Network Open, som omfattar drygt 20 000 barn upp till 18 års ålder som insjuknat i USA med covid-19.

– Detta har tidigare visats hos vuxna, men inte så tydligt hos barn med covid-19. Vid många andra infektionssjukdomar är det ju så att pojkar oftast blir sjukare. Hypoteserna kring detta handlar om könshormonernas påverkan på immunförsvaret, säger Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, till Dagens Nyheter.

Studien slår samtidigt fast att den största riskfaktorn, oavsett kön, är bakomliggande, kroniska sjukdomar. Det ger en trefaldigt ökad risk, vilket är i linje med flera tidigare observationer.

Följ Dagens Medicins bevakning av medicinska nyheter 

Överlag är dock risken att barn drabbas av svår covid-19 mycket liten. Av de 20 714 barn i studien som var sjuka i covid-19 fick 2 430 läggas in – och 756 fick så svåra symtom att de behövde intensivvård.

– Räknar man med de två miljoner barn som fick en covid-19-diagnos i USA förra året kan man se att ungefär två av tusen barn som får en diagnos drabbas av en allvarlig sjukdom. I Sverige är den siffran knappt ett barn per tusen smittade, så det är någonstans i samma storleksordning. Det visar att det är väldigt få barn som insjuknar som får en svår covid-19-infektion, säger Tobias Alfvén till Dagens Nyheter.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Medicinska nyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev