Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Ny webbmetod kan hitta barn som riskerar blindhet

Publicerad: 29 januari 2015, 11:37

Barn som genomgår undersökning vid retinopati.

Foto: Pressbild/Sahlgrenska akademien.

Beskrivs som snabb, träffsäker, skonsam och gratis.


Varje år föds omkring 1 000 barn i Sverige mer än två månader för tidigt. Omkring en tredjedel av dem utvecklar ögonsjukdomen retinopati, förkortat rop efter engelskans retinopathy of prematurity. 50 av barnen måste årligen behandlas för att förhindra blindhet.

För att hitta dessa riskbarn har sjukvården tidigare använt sig av både påfrestande och ibland även smärtsamma ögonundersökningar under flera månaders tid, skriver Sahlgrenska akademien i ett pressmeddelande.

Men nu har ögonläkaren och nyblivna doktorn Pia Lundgren med hjälp av andra forskare och stöd från både Vetenskapsrådet och den statliga innovationsmyndigheten Vinnova utvecklat det webbaserade programmet Winrop. Programet utgår från tidigare studier som har visat på ett samband mellan dåligt tillväxt och risken att drabbas av sjukdomen och kan identifiera riskbarn flera veckor före det att de första symtomen visar sig.

– Man väger barnet en gång i veckan. I medel så larmar programmet efter tre veckor, det är det vanliga, säger Pia Lundgren till Dagens Medicin.

Hon förklarar att programmet också är gratis och tillgängligt via webben för den som kan intyga att det ska användas i sjukvårdssyfte. Och det har en hög sensibilitet.

– I de studier som är gjorda har träffsäkerheten varit mellan 97 och 100 procent, säger Pia Lundgren.

Pia Lundgren disputerade vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet den 23 januari med avhandlingen Growth pattern and nutrional intake as predictors of retinopathy of prematurity.

Relaterat material

Prisad forskning räddar barnens syn

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev