Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Nya fynd om sent näringsstöd till svårt sjuka barn

Publicerad: 17 mars 2016, 13:34

Det var bättre att ge barn särskilt näringsstöd efter åtta dagar än inom ett dygn, enligt ny forskning.

Foto: Thinkstock

Barn under intensivvård hade färre nya infektioner om de fick intravenös näring efter flera dagar, i stället för inom 24 timmar. Det visade en ny studie i New England Journal of Medicine.


Men resultatet bör inte förändra svenska riktlinjer, menar två svenska läkare. En anledning är att situationen på svenska intensivvårdsavdelningar inte ser ut som den aktuella studien beskriver.

Barn delas inte in i särskilda grupper utan all behandling med näringsstöd individualiseras för varje patient. Vissa får parenteral näringsbehandling direkt medan andra kanske väntar ett par dagar, påpekar Yigael Finkel, professor och barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm, som inte själv deltagit i studien.

– Så frågan är hur väl resultatet står sig ute i verkligheten, säger han.

Parenteral nutrition är ett sätt att förebygga undernäring hos svårt sjuka patienter. Då tillförs både vätska och näring via en venkateter i armen. Men metoden kan bland annat orsaka infektioner hos patienten, och därför pågår diskussioner om när det är bäst att införa den typen av näringsstöd.

Och nu visar en randomiserad studie i tidskriften New England Journal of Medicine att 10,7 procent av barn under intensivvård drabbades av nya infektioner om de fick parenteral nutrition efter åtta dagars vård. Motsvarande siffra var betydligt högre, 18,5 procent, för barn som fick näringstillförseln inom 24 timmar.

Studien i sig är väl genomförd, menar Urban Fläring, överläkare vid verksamheten för barnanestesi-, operation-, intensivvård på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

– Men när det gäller infektionsrisken ska resultatet tolkas med viss försiktigt eftersom forskarna inte har kunnat visa på ett orsakssamband mellan nya infektioner och parenteral nutrition, säger han.

Han får medhåll av Yigael Finkel.

– Forskarna har inte kunnat bevisa att sen parenteral nutrition är bättre än tidig. Därför vore det olyckligt om deras slutsats skulle påverka de svenska rekommendationerna för intensivvård av barn, säger han.

Enligt forskarna bakom studien var den genomsnittliga tiden på intensivvårdsavdelningen kortare för barn med sen parenteral nutrition, jämfört med tidig. Deltagarna som fick näringsbehandlingen den åttonde dagen hade också minskad risk för respiratorvård, skriver de.

Forskarna undersökte 1 440 barn, varav hälften fick näringsstödet inom ett dygn och resterande barn efter flera dagar. Studien pågick mellan 2012 till 2015, och barnen som undersöktes var alltifrån nyfödda upp till 17 år gamla.

Läs mer i abstract:

Tom Fivez med flera. Early versus late parenteral nutrition in critically ill children. New England Journal of Medicine, publicerad online den 16 mars 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1514762

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev