Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Nya läkemedel vid blödarsjuka får godkänt

Publicerad: 1 oktober 2018, 14:16

Foto: Thinkstock

Två nya läkemedel vid blödarsjuka typ A respektive typ B har godkänts av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket för att ingå i högkostnadsskyddet.


Ämnen i artikeln:

HematologiTLVLäkemedelsföretag

I fredags godkände TLV antikroppen Hemlibra (emicizumab). Det är ett förebyggande läkemedel för patienter med hemofili A som utvecklat antikroppar, så kallade inhibitorer, mot koncentrat av faktor VIII. Det är den faktor som saknas vid blödarsjuka typ A och som behövs för att blodet ska koagulera. Faktor VIII finns därför i alla de vanligaste läkemedlen mot sjukdomen.

Cirka 30 procent av patientgruppen utvecklar inhibitorer men hos de flesta försvinner antikropparna av sig själva eller med hjälp av immuntoleransbehandling.  Bara patienter där utvecklingen av inhibitorer inte upphör ska få Hemlibra inom högkostnadsskyddet, enligt TLV:s beslut. Läkemedlet tas subkutant, under huden, i stället för intravenöst och det räcker med en gång i veckan, som Dagens Medicin nyligen skrivit om.

TLV godkände också subventionering av läkemedlet Alprolix (eftrenonakog alfa) för patienter med den sällsynta blödarsjukan Hemofili B då koagulationsfaktor IX saknas. Alprolix är framställt via DNA-teknik och injiceras i venerna för att ersätta den saknade koagulationsfaktorn. Läkemedlet kan tas mer sällan än jämförbara läkemedel, enligt TLV. Hur doseringen kommer att se ut i den kliniska vardagen behöver dock följas, skriver TLV, och kopplar godkännande till ett uppföljningsvillkor.

Hemlibra tillverkas av Roche och Alprolix tillverkas av Orphan Biovitrum.

Relaterat material

Blödarsjuka kan slippa injektioner i vener

Nya läkemedel vid blödarsjuka får godkänt

Press sänkte pris på läkemedel till blödarsjuka

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev