Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Nya ledtrådar om risken för adhd inom familjen

Publicerad: 2 september 2016, 12:29

Sannolikheten är nästan 4 procent att någon ur befolkningen drabbas av adhd innan 20 års ålder.

Foto: Thinkstock

Nu kommer resultat som stärker bilden av att generna spelar en central roll vid adhd, enligt en omfattande svensk observationsstudie i The Journal of Child Psychology and Psychiatry.


Ämnen i artikeln:

Adhd

– Om ett syskon har adhd är sannolikheten stor att fler syskon drabbas. Hela familjen kan därför behöva extra stöd från sjukvården, säger Henrik Larsson, docent i psykiatrisk epidemiologi, Karolinska institutet.

Han är en av forskarna bakom studien som innefattar fler än 1,6 miljoner svenskar, varav nästan 32 000 personer var diagnostiserade med den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen adhd. Målet var att undersöka i vilken utsträckning som adhd drabbar individer inom samma familj. Det är välkänt att funktionsnedsättningen har en hög ärftlighet men i vilken omfattning är mindre klart.

Enligt resultaten är sannolikheten nästan 4 procent att någon ur befolkningen drabbas av adhd innan 20 års ålder. Motsvarande siffra stiger till hela 25 procent för en individ som har ett helsyskon med adhd.

– Det pekar på att nära släktskap är en markant riskökning för adhd, säger Henrik Larsson.

I studien undersöktes även mer avlägsna släktskap, till exempel var risken för adhd lägre hos halvsyskon än mellan helsyskon.

I en familj med halvsyskon var sannolikheten för tillståndet högre om barnet kom från mammans sida, påpekar Henrik Larsson.

– En tänkbar förklaring är att miljöfaktorer under graviditeten inverkar på sjukdomsrisken. Möjligtvis kan det handla om exempelvis stress eller kost, säger han.

Enligt Henrik Larsson finns troligtvis faktorer i hemmiljön som också påverkar risken för adhd, såsom hur barnets uppfostran har gått till.

Framöver kommer forskargruppen att titta närmare på gener som är knutna till funktionsnedsättningen. Förhoppningen är att kunna identifiera specifika genvarianter som kopplas till risken att få adhd.

Eftersom studien är av observationstyp kan inga orsakssamband fastlås utifrån resultatet.

Till grund för studien ligger tre särskilda register och deltagarna var födda i Sverige mellan 1985 och 2006. De följdes från att de var tre år gamla tills att de diagnostiserades med adhd. Övriga deltagare följdes till 2009.

Läs mer i abstract:

Chen Q med flera. Familial aggregation of attention-deficit/hyperactivity disorder. The Journal of Child Psychology and Psychiatry. Publicerad online den 22 augusti 2016. Doi: 10.1111/jcpp.12616

Relaterat material

”Myt om medicinering av adhd lever vidare”

Läkare oroas över hög förskrivning av adhd-läkemedel

”Skolhälsovården är ojämlik”

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Adhd

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev