Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Nya råd om vård av extremt tidigt födda

Publicerad: 22 september 2014, 11:39

Uppföljning, transport och samvård är några av punkterna i Socialstyrelsens nya vägledning för vård av extremt tidigt födda barn.


Ämnen i artikeln:

Neonatalvård

I dag, måndag, publicerar Socialstyrelsen en vägledning om vården av extremt tidigt födda barn. Dit räknas barn födda före 28 fullgångna graviditetsveckor och i vägledningen framgår bland annat vikten av rätt kompetens vid det sjukhus där barnen föds.

Socialstyrelsen skriver att en svensk studie tidigare visat att ettårsöverlevnaden för barn födda före 27 graviditetsveckor var 74 procent på regionkliniker jämfört med 56 procent på andra sjukhus. I vägledningen står dock inte exakt vilka sjukhus som barnen bör födas på utan myndigheten använder i stället formuleringen att ”omhändertagandet av mor och barn bör ske på sjukhus med stor erfarenhet av specialiserad obstetrik och neonatal vård”.

Lena Hellström Westas, professor i perinatalmedicin vid Uppsala universitet och vetenskapligt råd vid Socialstyrelsen, förklarar att det är så vården till stor del ser ut i dag men att vägledningen blir en tydligare signal. Andra viktiga punkter som lyfts fram i vägledningen är vikten av välfungerande transportorganisationer och uppföljning av barnen.

– Vi har ett nytt uppföljningsprogram av de här barnen som räcker ända upp till skolåldern, säger Lena Hellström Westas.

Hon förklarar vidare att många av mödrarna till extremt tidigt födda barn har någon sjukdom och i vägledningen står det därför att barn och mödrar bör erbjudas familje- och samvård. Den senare punkten kan bli svår för vården att leva upp till då det, enligt Lena Hellström Westas, i dag inte finns så många avdelningar som erbjuder samvård.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Neonatalvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev