Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Nya rön stöder engångsdos som skydd mot RS-virus

Publicerad: 7 augusti 2020, 06:46

En enda dos av en ny antikropp kan enligt nya rön skydda för tidigt födda mot allvarliga luftvägsinfektioner. Barnläkaren Olof Hertting tycker inte att studien ger tillräckliga svar, men ser chans till en effektivare behandling.


– Nivåerna av antikroppar består under en hel RS-säsong. Det är hela vitsen med att man har utvecklat dem. På det här sättet skiljer de sig mot dagens behandling med Synagis, säger Olof Hertting.

Allvarliga nedre luftvägsinfektioner leder varje år till att åtskilliga riktigt små barn behöver sjukhusvård. Mycket för tidigt födda spädbarn med hjärt- och lungsjukdomar löper större risk att drabbas.

Eftersom vaccin saknas får barn som bedöms vara särskilt i riskzonen förebyggande behandling med den monoklonala antikroppen palivzumab (Syntagis). Antikroppen ska injiceras en gång i månaden under RS-säsongen. Det är enligt Olof Hertting vanligt att kuren inte fullföljs eftersom de månatliga besöken ställs in när barn är sjuka av andra skäl.

Den antikropp som har testats i den nu aktuella studien, nirsevimab, har en förlängd halveringstid. En intramuskulär injektion per RS-säsong är tänkt att räcka.

I studien lottades 969 friska spädbarn till att i början av en RS-säsong få en injektion med nirsevimab. Barnen var alla födda för tidigt, mellan vecka 29 och 35.

Efter 150 dagar hade 2,6 procent behövt medicinsk vård för en nedre luftvägsinfektion orsakad av RS-virus. 0,8 procent, eller åtta barn, hade lagts in på sjukhus. I en hälften så stor placebogrupp var andelarna högre – 9,5 procent fick vård och 4,1 procent eller 20 barn lades in på sjukhus.

Men Olof Hertting tycker att 20 sjukhusvårdade barn i placebogruppen låter väldigt lite, utifrån svenska erfarenheter. Han tror därför att studien är underdimensionerad och ser urvalet av barn som en begränsning.

– Det kommer att krävas att man tittar på yngre barn. För de som har lungproblem i dagens läge är födda långt tidigare än vecka 29, säger Olof Hertting.

Det kliniskt relevanta är hur många barn som i slutändan slipper bli svårt sjuka under en RS-säsong, konstaterar han.

– Hur många kommer på återbesök, hur många fullföljer medicineringen? Det är vad som är relevant för en barnläkare i dag. Och där har den här medicinen chans att vara värdefull, för du behöver bara få in dem på ett besök – dessutom innan infektionssäsongen redan har dragit i gång.

Studien är finansierad av läkemedelsföretagen Astra Zeneca och Sanofi Pasteur, som samarbetar om utvecklingen av läkemedlet. Ytterligare studier pågår, där bland annat spädbarn med hög risk för allvarlig RS-infektion ska inkluderas.

Läs abstract till studien:

Pamela Griffin med flera. Single-dose nirsevimab for prevention of RSV in preterm infants. New England Journal of Medicine 2020; 383:415-425, DOI: 10.1056/NEJMoa1913556

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev