Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Oklara fynd om koppling mellan infektion och autism

Publicerad: 13 november 2012, 09:29

Mödrar som haft infektioner under graviditeten tycks inte ha någon uttalat större risk för att föda barn med autismspektrumstörning, enligt en ny studie i tidskriften Pediatrics.


Ämnen i artikeln:

AutismspektrumstörningAutism

Det är danska forskare som har intervjuat över 100 000 mödrar efter att de fött barn om eventuell förekomst av infektioner under graviditeten. De följde sedan upp om barnen hade någon form av autismspektrumstörning i åldern 8 till 14 år

Bakgrunden är att djurstudier har antytt att ett aktiverat immunförsvar hos modern kan leda till sämre utveckling av nervsystemet hos foster, enligt forskarna.

Totalt hade 1 procent av barnen i studien en diagnos på autismspektrumstörning. Men forskarna hittade man inga belägg för att olika typer av milda infektioner eller feberepisoder under graviditeten skulle ha ett samband till autism hos barnen.

När det gällde den svårare formen av så kallad infantil autism var denna dock dubbelt så vanlig bland barn vars mödrar hade haft influensa under graviditeten.  Infantil autism var också tre gånger vanligare om modern haft feberepisoder som varade längre än en vecka.

Forskarnas påpekar dock att det fanns en del metodologiska invändningar till studien och att de observerade sambanden kan vara resultat av slumpen.

Deras slutsats är att resultaten inte stödjer att milda infektioner, feberepisoder eller antibiotikanvändning under graviditeten skulle vara en stark riskfaktor för att barnet ska utveckla autism.

Läs abstract till studien:

Hjördis Ósk Atladóttir med flera. Autism After Infection, Febrile Episodes, and Antibiotic Use During Pregnancy: An Exploratory Study. Pediatrics, publicerad online den 12 november 2012. DOI: 10.1542/peds.2012-1107

Relaterat material

Autistiska barn vandrade ofta iväg

Fler mutationer med äldre pappa

Sex utvecklingsvägar vid autism

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev