tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Oklart var misstänkta barnövergrepp ägt rum

Publicerad: 27 januari 2016, 12:52

Polisen vet inte var den läkare, som misstänks för sexualbrott mot barn, skulle ha begått brotten.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare rapporterat att en läkare i Mellansverige är anhållen misstänkt för grovt barnpornografibrott, sexuella övergrepp mot barn samt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Läkaren har haft uppdrag som skolläkare och har fram till dess att de misstänkta brotten blev kända även varit anställd vid en vårdcentral. Läkaren är även ledamot i vårdcentralens styrelse och det är i nuläget oklart om han har det uppdraget kvar.

I läkarens dator har polisen funnit ett antal filmer på läkarundersökningar som läkaren ska ha gjort på unga pojkar. Enligt polisens pressinformatör Stefan Dangardt är det oklart var de misstänkta brotten ska ha begåtts.

– Det finns klipp som indikerar att det är vid läkarundersökning, men var de har skett kan vi inte avgöra, säger han till Dagens Medicin.

Enligt Mats Swensson, ordförande i Svenska skolläkarföreningen, finns det inget nationellt regelverk som säger att skolläkare inte får vara ensamma med barn och ungdomar vid en undersökning.

– Det vanliga är att skolsköterskan är på plats. Det finns undantag om det exempelvis händer någonting på skolan och skolsköterskan springer iväg, säger han till Dagens Medicin.

Mats Swensson understryker att han inte har någon kännedom om det aktuella fallet, men säger att brott knutna till anställda i skolhälsovården är ovanliga. De två fall han känner till handlar om en skolläkare och en skolsköterska som blivit anklagade för brott som det sedan inte har legat någon sanning bakom.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om ett annat fall där en läkare och verksamhetschef vid en vårdcentral i Stockholmsområdet som 2013 dömdes för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Relaterat material

Läkare anhållen för barnövergrepp

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev