Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Ökning av läkemedel till barn efter gratisreform

Publicerad: 17 oktober 2019, 10:17

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Mängden uthämtade läkemedel till barn har ökat sedan reformen som gjorde läkemedel för barn gratis. Det konstaterar Socialstyrelsen i en uppföljning av reformen.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Året före reformen, 2015, var andelen barn som fått läkemedel uthämtat 39 procent. 2018 var andelen 43 procent. Mest ökade andelen under reformens första år, 2016. Ökningen var då störst i gruppen familjer med större socioekonomisk utsatthet.

Eftersom ett syfte med reformen var att inga barn ska behöva avstå från läkemedel på grund av föräldrarnas ekonomi, gör Socialstyrelsen bedömningen att reformen haft god effekt, då ”den har träffat familjer som förmodas ha ett stort behov av kostnadsfriheten, att kännedomen om kostnadsfriheten är god bland vårdnadshavare och att uthämtade läkemedel används”, skriver myndigheten i rapporten.

Kostnadsökningen för läkemedel blev större än beräknat. Regionerna fick ökade förmånskostnader på 510 miljoner kronor under det första året, en ökning på 180 miljoner 2017 och därefter 80 miljoner 2018. Summan av det som patienterna tidigare betalade står för 70 procent av de ökade kostnaderna.

I rapporten konstateras att en hel del av de recept som skrivs aldrig hämtas ut. Av de läkemedel som förskrevs till barn i ådern 0-17 år från november 2016 till oktober 2017 blev 20 procent aldrig uthämtade.

– Detta kan bero på att barnets besvär gått över eller att man har läkemedel hemma sedan tidigare, säger Staffan Söderberg, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det är endast förmånsklassade läkemedel som omfattas av gratisreformen.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev