Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Olika inställning till vård av extremt tidigt födda barn

Publicerad: 23 juli 2009, 13:22

Flera läkare efterlyser tydligare riktlinjer om när sjukvården ska sätta in livsuppehållande behandling för extremt tidigt födda barn.


Enligt en rundringning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort har de svenska universitetssjukhusen olika inställning till barn födda i vecka 22. På Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Akademiska sjukhuset i Uppsala sätts livsuppehållande intensivvård alltid in.

– Alla människor som föds ska ha samma rätt till vård utifrån sina sjukdomar och sina behov. Att födas för tidigt är ett akut tillstånd där man inte kan säga när man ser barnet eller innan det är fött om det kommer att bra eller dåligt. Då måste de få adekvat hjälp från början, säger barnläkaren Katarina Strand Brodd på Akademiska sjukhuset till Ekot.

På de övriga universitetssjukhusen görs individuella bedömningar när ett barn föds så tidigt som i vecka 22. Eftersom överlevnadschanserna är små ges inte alltid intensivvård.

– Det är en oerhört tung behandling och säkerligen också smärtsam situation för barnet och för föräldrarna. Om barnet överlever med svåra men är det ett etiskt tveksamt läge om barnet inte kan få ett något så när fullvärdigt liv, säger barnläkaren Per Odelberg Johnson vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Flera av de läkare som Ekot har intervjuat vill ha nationella riktlinjer om hur sjukhusen bör agera.

– Jag tycker att vi borde kunna enas i den här frågan. Det är framför allt viktigt för de barn som föds att man ska ha samma förutsättningar oavsett var man föds i Sverige. Det måste också vara viktigt för föräldrar att veta att oavsett var de befinner sig så ska de få samma hjälp, säger Katarina Strand Brodd.

Relaterat material

Svenska barn som föddes extremt tidigt överlevde ofta

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev