Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Omogna tarmbakterier kopplas till undernäring

Publicerad: 18 februari 2016, 17:00

Nu kommer ny forskning som pekar på att tarmbakterier spelar en viktig roll vid undernäring. Studierna är gjorda på möss och publiceras i tidskriften Science.


Undernäring är ett globalt problem och leder till att miljontals barn världen över får en hämmad tillväxt, vilket delvis kan bero på att tarmfloran blir underutvecklad under svälten. Behandlingarna mot undernäring är få, men nu antyder alltså nya djurstudier att kroppens näringsupptag kan förbättras genom transplantation av friska tarmbakterier.

Forskarna tog avföringsprover från 6 till 18 månader gamla barn i Malawi, som antingen var välmående eller undernärda, och överförde dessa till möss som helt saknade tarmflora. Då såg man att djuren med tarmbakterier från friska individer växte betydligt bättre och gick upp mer i vikt, jämfört med möss som fick bakterier från barn som svultit. När forskarna i nästa steg gav en och samma mus tarmflora från både välmående och undernärda barn, tog de friska bakterierna över och djuret fick en mer normal ämnesomsättning.

Varför välutvecklade tarmbakterier ger ett bättre näringsupptag är inte helt känt, men troligtvis påverkar vissa bakteriesträngar aktiviteten av tillväxthormon.

Läs mer i abstract:

Laura V. Blanton med flera. Gut bacteria that prevent growth impairments transmitted by microbiota from malnourished children. Science, publicerad i tidskrift den 19 februari. Doi: 10.1126/science.aad3311

Relaterat material

Tarmbakterier och svält

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev