fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Omskärelse av alla nyfödda pojkar diskuteras i USA

Publicerad: 27 augusti 2009, 13:06

Omskärelse av alla nyfödda pojkar diskuteras i USA Foto: Foto: Photos.com

Hälsovårdsmyndigheter i USA överväger att införa obligatorisk omskärelse av alla nyfödda pojkar som ett sätt att minska spridningen av hiv.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Precis som i Sverige pågår en debatt i USA huruvida det är rätt att omskära nyfödda pojkar eller inte.

Men medan debatten i Sverige handlar om det är rätt att omskära dem av religiösa skäl, handlar debatten i USA mer om eventuell medicinsk nytta, som ett sätt att minska spridningen av hiv, det virus som orsakar aids.

Enligt Peter Kilmarx, avdelningschef på Centers for Disease Control and Prevention, CDC, måste myndigheterna noga överväga alla möjligheter som finns för att minska spridningen av hiv, skriver New York Times. Enligt honom och andra på CDC visar studier från Afrika att omskurna män reducerar risken att smittas av hiv med omkring hälften.

Men precis som i Sverige ifrågasätter kritikerna om det är etiskt riktigt att göra medicinskt icke nödvändiga ingrepp på små barn utan deras medgivande. Dessutom, hävdar de, är det inte alls säkert att det blir lika positiva effekter i USA som i Afrika. I Afrika studerades omskurna heterosexuella män, medan män som har sex med män har de största smittoriskerna i USA. Att smittspridningen även skulle minska bland dessa män finns det få eller inga bevis alls för, skriver New York Times.

Relaterat material

Socialministern positiv till omskärelser i sjukvården

SKL rekommenderar alla landsting att omskära pojkar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev