söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Omskärelse av småländska småpojkar anmäls till polisen

Publicerad: 20 augusti 2009, 14:07

En man som omskurit flera pojkar i Vetlanda har polisanmäls. Han fråntogs rätten att utföra ingreppet redan 2007.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Dagens Medicin rapporterade om händelsen i Vetlanda i förra veckan. Då fanns tre kända fall där små pojkar drabbats av komplikationer efter att ha omskurits av en man som påstod sig vara läkare.

Socialstyrelsens utredning visar att totalt fem pojkar mellan 1 och 2,5 år har omskurits i Vetlanda. Mannen har ingen svensk läkarlegitimation och fråntogs rätten att utföra omskärelser för två år sedan. Då hade flera pojkar i Stockholmstrakten drabbats av komplikationer efter hans ingrepp.

Nu har Socialstyrelsen anmält mannen till rättsväsendet.

– Vi har tagit reda på att han inte har svensk legitimation och inte har Socialstyrelsens tillstånd. Därmed står han inte under vår tillsyn. Vi kan inte göra mer utan överlämnar det till åklagare, säger Gunnar Östling, byrådirektör vid Socialstyrelsen, till Sveriges Radio Jönköping.

Avslöjandet om händelsen i Vetlanda kommer samtidigt som frågan om omskärelser debatteras flitigt inom den svenska vården. De som är för att landstingen ska utföra ett ingrepp som inte är medicinskt motiverat framför bland annat att det är bättre att pojkar omskärs under kontrollerade former än av personer som inte vet vad de gör.

Relaterat material

Socialministern positiv till omskärelser i sjukvården

Småpojkar fick söka vård efter misslyckad omskärelse

Barnkirurger kritiska mot beslut om omskärelse

SKL rekommenderar alla landsting att omskära pojkar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev