tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Önep eftergranskar oredlighetsmål i Göteborg

Publicerad: 27 augusti 2019, 11:54

Foto: Jesper Cederberg

Ett redan avgjort och uppmärksammat oredlighetsärende vid Göteborgs universitet blir nu föremål för granskning av expertgruppen för oredlighet i forskning vid Överklagandenämnden för etikprövning, Önep.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitet

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det ovanligt men inte unikt att vi gör en utredning efter att ett beslut redan fattats av ett universitet, säger Jörgen Svidén, kanslichef på Önep, till Dagens Medicin.

I ett beslut från mars 2017 fällde Göteborgs universitets dåvarande rektor två professorer för oredlighet i forskning då de bland annat ansågs ha saknat nödvändiga etiktillstånd när tre leversjuka barn transplanterades med konstgjorda blodkärl, där resultaten senare rapporterades i två vetenskapliga publikationer.

Utredningen fick i februari 2019 kritik av Universitetskanslersämbetet, som bland annat anmärkte på att universitetet borde ha lyssnat på en av de anklagade professorerna och begärt in synpunkter från expertgruppen för oredlighet i forskning vid Önep, som vid den aktuella tiden hette Centrala etikprövningsnämnden.

Redan i våras stod det klart att universitetet som svar på kritiken skulle begära in ett yttrande från expertgruppen. Den officiella förfrågningen gick dock i väg i först juli. I skrivelsen begär rektor Eva Wiberg expertgruppens syn på flera centrala frågor i ärendet, som om det förelåg oredlighet eller inte.

– Jag vill undersöka om det finns grund för omprövning. I dagsläget ifrågasätter jag inte besluten om att oredlighet i forskning förelåg, har Eva Wiberg tidigare sagt till universitetets egen hemsida.

Expertgruppens svar är att vänta tämligen snart.

– Vi anser att ärendet kan avgöras utan att en sakkunnig behöver anlitas. Om allt går enligt plan bör det finnas ett yttrande färdigt inom någon månad, säger örgen Svidén, kanslichef på Önep,  till Dagens Medicin.

Relaterat material

Fälld professor försvarar sig mot anklagelserna

Fälld forskare får delvis upprättelse

Medicinare ville fria fuskdömda Göteborgsforskare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev