Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Östra sjukhusets neonatal anmäls till Arbetsmiljöverket

Publicerad: 13 juli 2015, 13:33

Tolv tjänster är vakanta på neonatalavdelning 316 på Östra sjukhuset i Göteborg. Personalen hinner inte äta, gå på toa, och har samvetsstress. Nu anmäls avdelningen på nytt till arbetsmiljöverket.


Tre fackförbund står bakom anmälan, Vårdförbundet, Kommunal och Läkarfacket, skriver Göteborgs Posten i dag. De menar att överbeläggning och personalbrist gör situationen ohållbar.

– Man är alltid jättenoga med att man utför ett fullgott arbete för patienterna, och då är det man själv som går sönder. Hinner inte tänka efter, äta eller gå på toaletten och får samvetsstress.

Det säger Marianne Andersson-Steen som är huvudskyddsombud på området för Vårdförbundet.

I september kommer en nybyggd neonatalavdelning öppna på Östra sjukhuset. Då kommer neonatalverksamheten i Göteborg att samlas på en plats, istället för att som nu vara delad mellan Östra och Mölndal.

– Det kommer att bli väldigt positivt för både patienter och personal med en samlad neonatologi i Göteborg. Samlad kompetens och vård omkring barnen och deras familjer, säger Eva Engström, tf. verksamhetschef under sommaren på neonatalverksamheten, till Göteborgs Posten.

Hon tror att den nya avdelningen och ett delvist nytt arbetsätt kommer att förbättra arbetssituationen för personalen.

Relaterat material

För tidigt födda samlas på Östra

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev