Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Över 150 läkare protesterar mot nedskärningar

Publicerad: 8 november 2019, 10:23

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån (montage)

I ett brev till den politiska ledningen i Region Stockholm skriver 153 läkare från Karolinska universitetssjukhuset om sin oro över situationen på sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmKarolinska universitetssjukhuset

”Vi sliter varje dag med platsbrist, långa väntetider och oerhört hög arbetsbelastning. Vi arbetar ständigt på marginalerna och tummar på patientsäkerheten. Ytterligare besparingar är otänkbara och äventyrar säkerheten i vården ytterligare.” Så skriver läkarna i sitt brev till de styrande politikerna i Region Stockholm.

– Vi formulerade brevet innan varslet kom, eftersom vi känner att det här är ohållbart. Det råkade bara sammanfalla med varslet, säger Katarina Wide, överläkare och studierektor för ST-läkare i pediatrik, till Dagens Medicin.

I brevet skriver läkarna också att politikerna inte har dragit lärdom av tidigare misstag.

”Vårdval har nu införts även för barn i Stockholm. Detta har lett till att alla landstingsdrivna barnmottagningar i regionen, utom en, har tvingats stänga under våren 2019.”

Läkarna pekar också på att besparingarna drabbar den offentligt drivna vården, eftersom den privat drivna vården inte kan få några besparingar då den har skrivna kontrakt med regionen.

”I stället görs besparingar i den landstingsdrivna vården, det vill säga vården av de svårast sjuka patienterna.”

Finansborgarråd Irene Svenonius (M) som fått brevet, har svarat till Dagens Nyheter, där brevet publicerats på DN Åsikt, att hon ”hyser den största av respekt för det arbete som bedrivs för alla de svårt sjuka barn som vårdas på sjukhuset.”

Hon, liksom Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, svarar också i DN att förändringsarbetet måste ske i nära samarbete med medarbetarna.

Ytterligare läkare har skrivit under brevet sedan det publicerades.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev