Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Överåklagaren svarar: Hon har inte gjort något fel

Publicerad: 13 mars 2009, 13:24

Foto: Joacim Hedell

Nils Rekke, överåklagare vid riksåklagaren, RÅ, kan inte se skäl att avsätta åklagaren Elisabeth Brandt för att hon gjort något fel.


Tidigare i dag har Dagens Medicin berättat om att advokaten Björn Hurtig kräver att Elisabeth Brandt avgår, på grund av att hon enligt honom upphävt sekretessen från förundersökningen för att skydda sig själv mot kritik. Detta utan hänsyn till den läkare som misstänks för dråp av ett litet barn vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Nils Rekke tror inte att Elisabeth Brandts agerande är skäl för att avsätta henne som åklagare i målet.

– Jag har inga grunder för att i det här läget säga att hon har gjort något fel. Hon har hävt sekretessen och det har ju varit ett krav från målsägandens advokat bland annat. Sedan får vi ju se vilka argument som förs fram, säger Nils Rekke.

Men om motsättningarna i ett mål blir för stora kan det, trots att ingen agerat fel, vara lämpligt att åklagaren byts ut.

– Blir det för infekterat mellan åklagare, misstänkt och advokat kan det vara bra att åklagaren lämnar målet, och det kan åklagaren själv vilja i sådana fall. Stora motsättningar är inte bra för rättvisan, säger Nils Rekke.

Det är relativt ovanligt att en advokat begär att en åklagare ska tas ifrån ett mål. Nils Rekke uppskattar att det rör sig om mellan två och tre fall per år som når riksåklagaren.

Att en åklagare avsätts på grund av felaktigt agerande är ytterst ovanligt.

– Det fall jag kan erinra mig om är för ett par år sedan då en åklagare i södra Sverige uttalade sig om att han tänkte driva fallet för att ”sätta dit dem”. Det är ju olämpligt, åklagaren ska vara opartisk, säger Nils Rekke.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev