Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Paracetamol förvärrar inte barnastma

Publicerad: 17 augusti 2016, 21:00

I dag är uppemot åtta procent av landets barn drabbade av astma.

Foto: Thinkstock

Barn med lindrig astma drabbas inte av fler försämringsperioder om de får paracetamol i stället för ibuprofen, enligt en ny randomiserad studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Jag tror att resultatet kommer förändra hur svensk sjukvård använder paracetamol till dessa barn. Själv kommer jag börja ge det i samma utsträckning som ibuprofen, säger Göran Wennergren, överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Göteborg.

Det är fördelaktigt att ha två läkemedel att välja på när barn med astma ska behandlas för exempelvis feber eller smärta, påpekar han.

– Genom att växla preparaten kan man hålla nere läkemedelsdoserna på ett bättre sätt.

I dag är uppemot åtta procent av landets barn drabbade av astma och majoriteten får lindriga former. Det har debatterats om paracetamol ska användas på patientgruppen eftersom en tidigare fall-kontrollstudie pekat på att paracetamol kan förvärra astmatikers symtom.

Men i den nya studien kan amerikanska forskare visa att nästan lika många astmabarn drabbades av minst en försämringsepisod under 46 veckor vare sig de fick paracetamol eller ibuprofen. Det handlade om 49 procent av barnen vid medicinering av paracetamol medan motsvarande siffra var 47 procent för ibuprofen. Forskarna fann inte heller någon skillnad mellan grupperna gällande hur många gånger som barnen behövde ta till inhalatorn med luftrörsvidgande under samma period.

Studien innefattade 300 barn med lindrig astma som var mellan 12 och 59 månader. Samtliga deltagare stod på underhållsbehandling i form av inhalationssteroider eller leukotrienantagonister.

Göran Wennergren betonar att studien är välgjord och tror att den kommer diskuteras bland barnläkare. Dessvärre kunde den inte besvara en central fråga gällande paracetamol och astma, påpekar han.

– Tidigare forskning har antytt att det finns en något högre risk för att barn utvecklar astma om mamman tar paracetamol under graviditeten eller om barnet får paracetamol under första levnadsåret. Fast den frågan studerades inte här, säger han.

I en ledarkommentar till studien skriver Augusto A. Lutonjua, läkare vid Brigham and Women's Hospital, att det ännu inte är bevisat om paracetamol eller ibuprofen ger en försämrad astmabild, jämfört med barn som inte medicineras.

Göran Wennergren håller med ledarförfattaren och betonar att det vore svårt att göra en sådan studie eftersom det skulle krävas en placebogrupp.

– Därför tror jag att den här studien ger oss det bästa svaret vi kan få i ämnet, säger han.

Den randomiserade multicenterstudien var dubbelblind och pågick mellan 2013 och 2015.

Läs mer i abstract:

W.J Sheehan med flera. Acetaminophen versus Ibuprofen in young children with mild persistent asthma. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 17 augusti 2016. Doi: 0.1056/NEJMoa1515990

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev