Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Partier överens om satsning på barncancer

Publicerad: 11 juli 2018, 10:40

Axel, Isak Thern och Freja med signaturer från politiker som lovar satsningar på barncancervården.

Foto: Robin Wilhelmsson

Nästan alla riksdagspartier ställer sig bakom Socialdemokraternas förslag om satsningar på barncancervården – men hur mycket som öronmärks är i nuläget oklart.


Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Vid ett seminarium i Almedalen skrev alla partier i riksdagen, förutom Sverigedemokraterna som inte var på plats, under Socialdemokraternas förslag om utökade resurser till barncancervården. Den stora uppslutningen innebär att förslaget kommer gå igenom, oavsett vilken majoritet som styr under nästa mandatperiod.

Seminariet arrangerades av Barncancerfonden som tillsammans med barncanceröverlevarna Axel 13 år, Freja 14 år och Isak Thern 25 år, har drivit frågan under parollen Socialministerns löfte. Isak Thern hade inte trott att så många partier skulle sluta upp bakom förslaget.

– Nej, faktiskt inte. Såklart vi hoppades på att vi kunde skaka om och uppmärksamma den här frågan, men hur omfattande det skulle bli visste inte jag i alla fall. Det var en rolig överraskning, säger Isak Thern till Dagens Medicin.

Den breda samstämmigheten innebär att 500 miljoner kronor per år utlovas till cancervården under nästa mandatperiod. Hur mycket av dessa pengar som tillfaller just barncancervården har inte preciserats, men det är sagt att barncancervården ska prioriteras särskilt.

Axel, Freja och Isak Thern praoade en dag hos Annika Strandhäll och talade då om sina erfarenheter av barncancervården, berättar Socialminister Annika Strandhäll i en mejlad kommentar till Dagens Medicin.

– Axel, Freja och Isak pratar mycket om att det behövs fler sjuksköterskor specialiserade på cancer och att de måste ha tid att se barnen och inte bara sjukdomen. Att få lära känna dem. Det tror jag är enormt viktiga perspektiv att ha med sig i utvecklingen av barncancervården, säger Annika Strandhäll.

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev