Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Polisen varnar för läkemedelsblandning

Publicerad: 7 januari 2019, 07:10

Minst två ungdomar har behövt vård med allvarliga symptom efter att ha blandat hostmedicin, andra receptbelagda läkemedel och juice eller läsk.

Foto: Thinkstock

En potentiellt livsfarlig blandning av hostmedicin och andra läkemedel har blivit populär bland ungdomar i Karlstad.


Minst två ungdomar har behövt vård med allvarliga symptom.

Nu varnar polisen för blandningen.

Blandningen, som består av hostmedicin, andra receptbelagda läkemedel och juice eller läsk, går under namnet Lean. Polisen misstänker att dryckesblandningen är relativt utbredd i och omkring Karlstad, inte minst bland gymnasieelever.

I minst två fall har ungdomar behövt få vård med allvarliga symptom.

– I det ena fallet fördes personen till akuten, hade tappat synen, kunde inte gå, var mer eller mindre okontaktbar, säger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen.

– Vi har två kända fall, men vi tror ju att det kan finnas fler. Vi är också bekymrade över att det här kanske används i samband med alkohol.

Bland symptomen som rapporterats finns synbortfall, ökad hjärtfrekvens, balanssvårigheter och att talet faller bort. Den stora risken är dock att andningen kan upphöra.

– Det vi är rädda för är att en överdosering kan leda till andningsdepression, att kroppens reflex att andas helt enkelt upphör, säger Stefan Wickberg.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev