torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Politiker vill öppna förlossningen i Karlskoga – chef säger nej

Publicerad: 22 augusti 2019, 14:26

Karlskogas förlossning stängdes i juni, då patientsäkerheten bedömdes vara otillräcklig. Nu vill politikerna öppna igen, efter att ett antal åtgärder vidtas. Men verksamhetschefen anser inte att åtgärderna är tillräckliga för att trygga patientsäkerheten.


Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Efter att förlossningsavdelningen stängts startade regionens hälso- och sjukvårdsnämnd en utredning. Den politiska majoriteten, som består av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, vill nu att de åtgärder som utredningen föreslår vidtas och att förlossningen återigen öppnas.

– Majoritetens förslag till beslut är att den ska öppna skyndsamt, säger Karin Sundin (S), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till Dagens Medicin.

Varför då?
– Vi har en fantastisk fin förlossningsvård i Karlskoga, när det fungerar.

När det fungerar?
– Anledningen till stängningen är brister i patientsäkerhetskedjan kring de barn som föds som är allvarligt sjuka. Den kedjan måste stärkas.

Utredningen har bland annat tittat på hur man gör på andra håll på så kallade lågriskenheter, och kommit fram till att det är möjligt att göra på samma sätt i Karlskoga, berättar Karin Sundin.

– Förutsättningarna är att vi stärker patientsäkerhetskedjan.

Hur ska den stärkas?
– Det är inte min uppgift att göra de medicinska bedömningarna. Men det som lyfts fram i utredningen är att flytta patientansvaret till barnläkare i Karlskoga, förstärka med ytterligare barnläkare, investera i digital uppkoppling mot neonatalavdelning och förstärka kompetensutvecklingsinsatserna för personalen när det gäller livsuppehållande insatser.

Det låter som ganska kostsamma åtgärder?
– Ja, det är en förstärkning av förlossningsvården i länet. Det finns resurser i budgetposten för oförutsedda utgifter som kan användas till detta.

Men verksamhetschef Gill Kullberg ser ingen öppning av förlossningen i Karlskoga.

– Det primära för mig som har ansvar för patientsäkerheten är att ha en patientsäker vård. De åtgärder som beskrivs är inte tillräckliga för att kunna ge en adekvat vård till ett akut sjukt nyfött barn. De åtgärder som föreslås innebär inte att man får tillgång till ett neonatologiskt team eller en neonatalavdelning, säger hon.

Så vad tänker du om beskedet?
– Jag är verksamhetschef på kvinnokliniken som har verksamhet både i Karlskoga och Örebro. Det är jag som har det yttersta ansvaret för kliniken på bägge sjukhusen. Därför är det jag som fattar beslut om vi ska kunna öppna eller inte.

Så du säger nej helt enkelt?
– Med dessa åtgärder säger jag nej. Det är inte möjligt. Men jag har hittills inte fått någon fråga. Beslutet är ju inte formellt fattat ännu.

Gill Kullberg har heller inte haft möjlighet att vara delaktig i utredningen, berättar hon.

– Jag tänker att det är olyckligt. Jag tror att det hade varit värdefullt att ta en kontakt med mig. Jag har själv tagit kontakt med huvudutredaren för att höra vad de behövde veta från mig, men fått besked att man inte behövde någon sådan kontakt. Därför väntar jag nu på en fråga som jag kan besvara.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev