torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Politiker vill stänga barnavårdscentral

Publicerad: 3 november 2017, 09:04

Foto: Thinkstock

Oppositionen vill stänga den BVC i Stockholm som ger råd som går emot riktlinjerna om vaccinationer. Och regeringen funderar på en särskild informationsinsats för att fler ska vaccinera sig.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingVaccin

– Vi kan inte ha vårdinrättningar som inte följer vetenskapliga metoder och praxis, och som inte erkänner vetenskapen utan är vidskeplighetsbaserade. De äventyrar folkhälsan och ska inte vara skattefinansierade, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) till Dagens Nyheter.

Han är kritisk till att barnavårdscentralen fortfarande är öppen.

I går, torsdag, skrev Dagens Nyheter om hur en sjuksköterska vid en barnavårdscentral i Stockholm inte velat rekommendera vaccinering av ett 18 månader gammalt barn, enligt en förälder. Detta som uppföljning på att tidningen i våras avslöjade att samma barnavårdscentral spred felaktigheter om vaccinationer på en föräldraträff. Stockholms läns landsting tillsatte då en granskning av barnavårdscentralen och anmälde en barnmorska till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Att inte rekommendera vaccinering strider mot landstingets riktlinjer för barnhälsovården.

Sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) anser att läget är allvarligt men vill inte gå så långt som att stänga verksamheten, utan vill avvakta landstingets utredning, uppger DN.

Socialminister Annika Strandhäll (S) är orolig över en utveckling av faktaresistens i vissa grupper och tittar på om staten kan göra en informationsinsats för att få fler att vaccinera sig.

– Vi har pengar i budgeten för riktade insatser och tittar nu på om vi kan göra en särskild insats för att fler ska vaccinera sig, säger hon till DN.

Relaterat material

Barnavårdscentral vägrade att rekommendera vaccin

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev