Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Press sänkte pris på läkemedel till blödarsjuka

Publicerad: 24 maj 2018, 11:11

Foto: Thinkstock

Tolv av tretton faktor VIII-läkemedel för blödarsjuka typ A blir kvar i högkostnadsskyddet. Det sedan kostnaden sänkts med mellan 200 och 300 miljoner kronor per år.


Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedel

Det blev resultatet när Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, omprövade subventionen av läkemedelsgruppen vid hemofili A. Resultatet av överläggningarna mellan TLV, landsting och läkemedelsföretagen blev en rejäl prissänkning. I sidoöverenskommelser har företagen tagit på sig att stå för en del av kostnaderna för läkemedlen.

Under 2017 uppgick kostnaderna för faktor VIII-läkemedel som påverkar blodet att koagulera, till 583 miljoner kronor, varav 571 miljoner låg inom högkostnadsskyddet.

- Kostnaden för behandling med faktor VIII-läkemedel har tidigare varit mycket hög. I och med att kostnaderna nu sänks frigörs mellan 200 och 300 miljoner kronor årligen som kan användas till annan angelägen hälso- och sjukvård, säger Sophia Brodin, enhetschef TLV, i ett pressmeddelande.

Efter prissänkningar och sidoöverenskommelser anses kostnaden för användningen av dessa faktor VIII-läkemedel vara rimlig i förhållande till nyttan, skriver TLV också.

Ett av de 13 omprövade läkemedlen kommer inte längre att subventioneras. Det är för Helixate NexGen, som har för hög kostnadsnivå i förhållande till nyttan, enligt TLV. För att patienter som står på läkemedlet ska hinna byta till ett nytt, försvinner det ur förmånen först 1 december 2018.

Blödarsjuka typ A är en medfödd kronisk sjukdom som främst drabbar män. Vid blödarsjuka saknas det protein som får blodet att levra sig. I Sverige behandlas cirka 400 personer med hemofili A, enligt TLV.

Relaterat material

Dyra läkemedel hotar viktig forskning

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev