Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Primärvården klarar barn med fetma

Publicerad: 11 december 2012, 12:30

Det krävs alls inga specialistinsatser för att behandla barn med fetma. Primärvården klarar jobbet utmärkt, enligt en ny studie.


– Syftet med det här är att visa att ganska enkla modeller har effekt, säger Staffan Mårlid, docent och överläkare verksam vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Han är en av forskarna bakom en studie där 64 barn med fetma fick behandling enligt två olika modeller inom primärvården: antingen en där sjuksköterska och dietist svarade för insatserna eller en där dessutom en sjukgymnast medverkade för att få barnen mer fysiskt aktiva.

Barnen, som alla hade remitterats från skolhälsovården, träffade sina behandlare en gång i månaden under ett års tid. Insatserna riktades mot kost och motion.

Som jämförelsegrupp användes barn som stod på väntelista för behandling av fetma och som matchade barnen i försöksgruppen när det gällde kön, ålder och BMI-värde.

Resultaten, publicerade i Pediatric Obesity, visar att barnen i behandlingsgrupperna hade minskat i vikt med i genomsnitt tio procent, vilket är signifikant bättre än den viktminskning på fyra procent som sågs bland barnen i kontrollgruppen.

Däremot gjorde sjukgymnasten varken till eller från. Det fanns ingen skillnad mellan de barn som hade träffat sjukgymnast och de som inte hade gjort det.

– Men vi gör en långtidsuppföljning nu och kanske blir det en skillnad där sett på lite längre sikt, säger Staffan Mårlid.

Han säger att det är vanligt att personalen vid barnmottagningar tycker att det är svårt att behandla barn med fetma, att insatserna kräver tillgång till exempelvis specialutbildade psykologer. Men studien visar att det går att få samma resultat inom primärvården som vid specialenheter vid universitetssjukhusen när det gäller livsstils- och familjebehandling av barn med fetma, skriver forskarna i tidskriften.

Staffan Mårlid säger att vården kan bli effektivare om primärvården rycker in.

– Det känns smartare för familjernas skull också, så slipper de åka så långt.

Läs abstract:

Staffan Mårlid med flera. A controlled study of lifestyle treatment in primary care for children with obesity. Pediatric Obesity, publicerad online den 21 november 2012. DOI: 10.1111/j.2047-6310.2012.00105.x

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev